Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn één van de belangrijkste recyclers uit de natuur. Ze nemen voedsel op uit dode of levende organismen via een netwerk van draden. Zo breken ze organisch materiaal af, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. In onze kwekerij maken we een substraat van voornamelijk  koffiedik en nog enkele organische ingrediënten en voegen sporen van paddenstoelen toe. In een zak blijft dit mengsel enkele weken broeien, waarna witte dradenvorming zichtbaar wordt. Uiteindelijk na zes weken worden aan het uiteinde van de draden en buiten de zak paddenstoelen zichtbaar.


Het Proces


Paddenstoelen worden al lang beschouwd als smakelijk en voedzaam voedsel. Eetbare paddenstoelen zijn echter niet alleen interessant vanwege hun voedingswaarde. Ze bevatten allerlei stoffen die gezondheidsbevorderend kunnen werken. Experimenten laten zien dat paddenstoelen bijvoorbeeld een gunstige invloed kunnen hebben op hart- en vaatziekten en op verlaging van het cholesterolgehalte. Dit zijn echter nog maar experimenten, er moet nog veel onderzoek worden gedaan. Wel is duidelijk dat paddenstoelen vitaminen en mineralen bevatten, evenals eiwitten, zodat ze goed als vervanger voor dierlijke eiwitten kunnen dienen.

Sinds januari 2010 is er een stichting die consumenten informeert over de veelzijdigheid van paddenstoelen, Mushroom Promotion Foundation. MPF gaat van start met een campagne voor het promoten van de champignon. Met de campagne willen ze laten zien dat champignons gezond en lekker zijn en bovendien snel en gemakkelijk te bereiden. Wellicht volgt ook nog een campagne voor andere paddenstoelen als bijvoorbeeld de oesterzwam.